Majsterka gotuje - papryka konserwowa na zimę




Korzystając z sezonu na paprykę udało mi się już łącznie wytworzyć w tym roku 16 słoików, dziś podzielę się z Wami łatwym, prostym i smacznym przepisem ;)


  • papryka czerwona
  • cebula
  • liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • gorczyca biała
  • ziele angielskie
  • cukier
  • ocet spirytusowy 10%
  • sól (może być jodowana)
  • woda
  • olej



Na początku nie zapomnijcie umyć i wyparzyć słoików ( ja wyprażam w piekarniku przez 15-20min. w temperaturze 115*C). Następnie należy zagotować zalewę  ( na 1 l wody: 166g octu, 90 g cukru, 16g soli - podaję dokładne proporcje na 1 l. wiadomo, że przy np. 2l wody będą one podwojone).W międzyczasie, gdy zalewa będzie się gotować należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ok 8 kawałków (ciąć wzdłuż)..Do umytych i wyparzonych słoików włożyć po 1 liściu laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Na to ułożyć paprykę, po czym włożyć do każdego słoika po sporym talarku cebuli. Na koniec pozostaje nam tylko, by do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, zalać każdy słoik gorącą zalewą, zakręcić mocno i pasteryzować przez 20 min. 


Następnie można tak przygotowane słoiki wynieść do spiżarni :)

Na 5 słoików (700-900ml) wykorzystałam:
- zalewę z 3l. wody, 500g octu, 270g cukru, 50g soli (troszkę tej zalewy zostało)
- 7 średnich papryk
- 1 dużą cebulę





Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz