Majsterkowe Przetworki ciąg dalszy- Kilka przepisów.


Co prawda tegoroczne przymrozki spowodowały, że niestety owoców jest mniej niż rok temu, jednak mimo wszystko udało mi się zrobić już 25 przetworów na zimę, lecz jeszcze sporo do zrobienia przede mną :)..

Robienie zapasów przetworowych sprawia mi równą przyjemność, co majsterkowanie, a słowa uznania najbliższych po ich spróbowaniu rekompensują mi godziny spędzone w dusznej, gorącej kuchni przy tworzeniu syropów i pasteryzacji.

Dziś podzielę się z Wami kilkoma łatwymi przepisami na zimowe przetwory, które zawsze się udają ( uwaga! nie będzie to przepis bez glutenu, bez cukru, bądź z użyciem wielu dziwnie brzmiących zamienników cukru.. na tym etapie niestety zasmucę wszystkich fit freaków. Moje wszystkie przetwory zawierają jedynie produkty, które były stosowane przez nasze babcie i pra(pra..)babcie, a więc 100% zwykłego cukru i 100% owoców :) )

Zanim zaczniesz dokładnie czytać przepisy i stosować się do nich, pamiętaj!

  • Każdy słoik przed przystąpieniem do robienia przetworów dokładnie obejrzyj! (te, które mają jakiekolwiek uszczerbki w miejscu, gdzie stykają się z nakrętką wyrzuć, bądź użyj do czegoś innego, np. jako przybornik na biurko, bądź pojemnik na przyprawy.
  • Nakrętki też obejrzyj, te które były otwierane nożem, są zardzewiałe i wyszczerbione wyrzuć!
  • Gdy już wybierzesz piękne słoiczki i piękne nakrętki w nienagannym stanie, nie zapomnij porządnie ich umyć ( w zmywarce, bądź ręcznie).
  • Włóż je następnie do piekarnika( mogą być mokre) i nastaw go na ok. 110-115*C na ok. 15 min. ( wtedy zabijesz wszelkie bakterie, które mogą przyczynić się do psucia przetworów)
  • Przed włożeniem do słoików owoców/ warzyw itp. zadbaj, by zarówno słoiki, jak i nakrętki były nieskazitelnie suche.
  • Po włożeniu w słoiki owoców/ warzyw itp., ( wg. przepisów), przetrzyj górę słoika suchą szmatką, zakręć na nim mocno nakrętkę i włóż do garnka z dnem wyłożonym szmatką, następnie dolej wodę i wstaw.. od czasu lekkiego zagotowania wody zmniejsz temperaturę, pasteryzuj ok. 20 min.
  • Po zapasteryzowaniu wyłóż przetwory i czekaj, aż wystygną.. następnie przenieś je do spiżarni :)
Nie przejmuj się, gdy niektóre przetwory Ci nie wyjdą, co roku średnio 10-20% przetworów nadaje się do wyrzucenia.

Przepis na truskawki w syropie ( do rozcieńczenia):

Do umytego słoika (preferowana pojemność 500-700ml) włóż do 3/4 wysokości słoika truskawki ( bez szypułek)
Dodaj 4-5 łyżek cukru

Zapasteryzuj ok. 20 min. Po zapasteryzowaniu dokręć nakrętkę i odwróć do góry dnem na ok 5 min.

Tak samo jak truskawki możesz przygotować także np.: maliny, porzeczki, jagody..

Przepis na kompot wiśniowy:

Do umytego słoika (preferowana pojemność 500-700ml) włóż do 1/2 wysokości słoika wiśnie (nie musisz ich drylować)
Zagotuj syrop ( na 2 litr wody/ 400-500g cukru)

Zalej owoce gorącym syropem, następnie zapasteryzuj ok. 20 min.

Tak samo jak wiśnie możesz przygotować niemal wszystkie owoce m.in: jabłka, gruszki, maliny, truskawki, śliwki, rabarbar, morele itp..

Smacznego! :)


Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz